back to top
3.9 C
Ostrołęka
niedziela, 24 listopada 2024 r.

Najsmaczniejsze sery na Mazowszu wybrane!

REKLAMA

’Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” rozstrzygnięty. Miano najsmaczniejszych otrzymały m.in. 'Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką”, 'Pan Trufla”, 'Hilton ser pleśniowy” oraz 'Twarożki w ziołowych posypkach”.

Konkurs zorganizowano po raz ósmy. Mogli wziąć w nim udział producenci sera podpuszczkowego lub kwasowego wytwarzający produkty na terenie województwa mazowieckiego. Mówi Marcin Rzońca, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

’Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” to szansa na promocję wyrobów mleczarskich powstających na Mazowszu i popularyzację serów jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka. Do finału zakwalifikowano 32 wyroby mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wybrała laureatów i wyróżnionych w czterech kategoriach: sery świeże, dojrzewające, pleśniowe, kwasowe.

Kategoria 'Sery świeże”:

I miejsceza 'Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką” zdobył Kacper Wojciech Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;
II miejsceza 'Ser zamknięty w słoiku” zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Starej Wsi, gmina Sypniewo, powiat makowski;
III miejsceza 'Węgier” zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński.

Wyróżnienie za ser 'Wędzony z żurawiną” zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie Kapituły za 'Wędzony ser włoski” zdobyła Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha, powiat sochaczewski.

Kategoria 'Sery dojrzewające”:

I miejsceza 'Pan Trufla” ser dojrzewający z truflą zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,;
II miejsceza ser 'Gouda z pokrzywą” zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
III miejsce za ser 'Pastowana kózka” zdobyła Olga Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński.

Wyróżnienie za ser 'Podpuszczkowy dojrzewający z orzechem” zdobyła Katarzyna Białoskórska z Płocka.

Wyróżnienie Kapituły za ser 'Ramzes” zdobyła Małgorzata Góral z Wierzbówca, gmina Sochocin, powiat płoński.

Kategoria 'Sery pleśniowe”:

I miejsceza 'Hilton ser pleśniowy” zdobył Mariusz Dutkowski z Miękin, gmina Iłów, powiat sochaczewski;
II miejsce za 'Ser Pleśniowy Biała Krowa” zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki;
III miejsca za ser 'Jaczewski Blue” zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski.

Wyróżnienie za ser 'Zarośnięty Konopny Zwoleniak” zdobył Bogdan Dubil, gmina Zwoleń, powiat zwoleński.

Kategoria 'Sery kwasowe”:

I miejsce za 'Twarożki w ziołowych posypkach” zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck, powiat otwocki;
II miejsce za 'Twaróg na słodko z musem z owoców leśnych” zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
III miejsce za 'Twaróg Gąsiorowski” zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.

Wyróżnienie za 'Rozpływający się kozi twaróg” zdobył Piotr Rudnicki z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.

Wyróżnienie Kapituły za 'Kozi twarożek z czosnkiem” zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.

fot. Krzysztof Zaniewski

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex