’Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” rozstrzygnięty. Miano najsmaczniejszych otrzymały m.in. 'Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką”, 'Pan Trufla”, 'Hilton ser pleśniowy” oraz 'Twarożki w ziołowych posypkach”.
Konkurs zorganizowano po raz ósmy. Mogli wziąć w nim udział producenci sera podpuszczkowego lub kwasowego wytwarzający produkty na terenie województwa mazowieckiego. Mówi Marcin Rzońca, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
’Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” to szansa na promocję wyrobów mleczarskich powstających na Mazowszu i popularyzację serów jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka. Do finału zakwalifikowano 32 wyroby mazowieckich producentów. Kapituła konkursu wybrała laureatów i wyróżnionych w czterech kategoriach: sery świeże, dojrzewające, pleśniowe, kwasowe.
Kategoria 'Sery świeże”:
I miejsceza 'Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką” zdobył Kacper Wojciech Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński;
II miejsceza 'Ser zamknięty w słoiku” zdobyła Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Starej Wsi, gmina Sypniewo, powiat makowski;
III miejsceza 'Węgier” zdobyła Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński.
Wyróżnienie za ser 'Wędzony z żurawiną” zdobyła Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.
Wyróżnienie Kapituły za 'Wędzony ser włoski” zdobyła Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha, powiat sochaczewski.
Kategoria 'Sery dojrzewające”:
I miejsceza 'Pan Trufla” ser dojrzewający z truflą zdobyła Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,;
II miejsceza ser 'Gouda z pokrzywą” zdobyła Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
III miejsce za ser 'Pastowana kózka” zdobyła Olga Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński.
Wyróżnienie za ser 'Podpuszczkowy dojrzewający z orzechem” zdobyła Katarzyna Białoskórska z Płocka.
Wyróżnienie Kapituły za ser 'Ramzes” zdobyła Małgorzata Góral z Wierzbówca, gmina Sochocin, powiat płoński.
Kategoria 'Sery pleśniowe”:
I miejsceza 'Hilton ser pleśniowy” zdobył Mariusz Dutkowski z Miękin, gmina Iłów, powiat sochaczewski;
II miejsce za 'Ser Pleśniowy Biała Krowa” zdobył Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki;
III miejsca za ser 'Jaczewski Blue” zdobyła Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski.
Wyróżnienie za ser 'Zarośnięty Konopny Zwoleniak” zdobył Bogdan Dubil, gmina Zwoleń, powiat zwoleński.
Kategoria 'Sery kwasowe”:
I miejsce za 'Twarożki w ziołowych posypkach” zdobyła Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck, powiat otwocki;
II miejsce za 'Twaróg na słodko z musem z owoców leśnych” zdobyła Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski;
III miejsce za 'Twaróg Gąsiorowski” zdobył Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.
Wyróżnienie za 'Rozpływający się kozi twaróg” zdobył Piotr Rudnicki z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.
Wyróżnienie Kapituły za 'Kozi twarożek z czosnkiem” zdobyła Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.
fot. Krzysztof Zaniewski