Znamy laureatów i wyróżnionych w 'Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych” oraz 'Mazowieckim Konkursie Fotografii Kulinarnej”.
Samorząd Mazowsza nagrodził najlepsze produkty spośród 30 zakwalifikowanych do konkursu. Laureatów i wyróżnionych wskazano w trzech kategoriach: sery świeże, sery dojrzewające oraz sery pleśniowe. Do autorów najlepszych smakołyków trafiły nagrody rzeczowe.
Najlepszym mazowieckim producentom serów oraz fotografom amatorom nagrody wręczyła członek zarządu województwa Janina Ewa Orzełowska.
W 'Mazowieckim Konkursie Serów Zagrodowych” w kategorii sery pleśniowe II miejsce zajęła – Puchata Koza Agnieszki Niedojadło z Piskorni w gminie Pokrzywnica.
Fotografowie amatorzy rywalizowali w dwóch kategoriach. Tematem pierwszej były produkty, potrawy lub napoje wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Natomiast druga pozwalała autorom na dowolną interpretację przedstawienia produktu, potrawy lub napoju posiadającego logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Spośród 101 nadesłanych zdjęć kapituła konkursu nagrodziła 15 i przyznała 13 wyróżnień. Najlepsi otrzymali nagrody finansowe. W kategorii Napoje I miejsce zdobył Tłoczony sok jabłkowy Sad na Zapieckach Dominiki Robaszkiewicz z Warszawy.
Lista nagrodzonych na stronie mazovia.pl.