Wędzona słonina chłopska, jaja z Radziwiłłowa, sójka głowaczowska czy kaczka z jabłkami z chojnowskiego dworu – autorzy zdjęć przedstawiających te regionalne specjały to jedni z laureatów tegorocznego Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej. Podczas uroczystej gali marszałek Adam Struzik wręczył 28 zwycięzcom nagrody i wyróżnienia. Do tegorocznej edycji zgłoszono 153 zdjęcia.
W konkursie mogli wziąć udział zarówno amatorzy, jak i profesjonaliści, osoby mieszkające na Mazowszu. Nabór zdjęć prac odbywa się w dwóch kategoriach: 'Lista Produktów Tradycyjnych” i 'Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego”. Głównym celem konkursu jest upowszechnianie wiedzy z zakresu produktów tradycyjnych i lokalnych, zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej wśród uczestników oraz zachęta do lepszego poznania tradycji kulinarnych regionu Mazowsza.
– Tradycyjne potrawy są nie tylko smaczne, ale mogą być wdzięcznym obiektem fotografii, o czym świadczy rosnące co roku zainteresowanie konkursem organizowanym przez samorząd Mazowsza. W tym roku miłośnicy fotografii i kulinariów przesłali 153 zdjęcia. Kapituła konkursu miała trudny orzech do zgryzienia wybierając te najpiękniejsze i najciekawsze. Pod uwagę brane były walory artystyczne fotografii, pomysłowość przedstawienia produktu, poprawność techniczna, kompozycja, ale także spójność z tradycją i kulturą Mazowsza – tłumaczy marszałek Adam Struzik.
W tegorocznej, szóstej już, edycji konkursu pula nagród wyniosła łącznie 40 tys. zł. Laureaci otrzymali nagrody rzeczowe w postaci wysokiej klasy przenośnych dysków twardych SSD oraz kart pamięci.
Zwycięzcami w VI edycji konkursu fotograficznego 'Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:
Kategoria: Lista Produktów Tradycyjnych
Podkategoria: Produkty nieprzetworzone
1 miejsce: Agnieszka Kukieła z Warszawy za zdjęcie przedstawiające Jaja z Radziwiłłowa;
2 miejsce: Agnieszka Szymborska z miejscowości Malanowo Stare (pow. sierpecki) za zdjęcie Miodu Mariańskiego;
3 miejsce: Weronika Brzezińska z Warszawy za zdjęcie przedstawiające Jaja z Radziwiłłowa.
Podkategoria: Produkty przetworzone
1 miejsce: Grażyna Gregorczyk z Kozienic za zdjęcie Ciastka WZ;
2 miejsce: Iwona Soroka z miejscowości Świniarów (pow. łosicki) za zdjęcie Oleju Rzepakowego;
3 miejsce: Dominik Orłowski z Warszawy za zdjęcie Bułek Drożdżowych Jagodzianek.
Wyróżnienia otrzymali:
Agnieszka Brzegowska z Kozienic za zdjęcie Kozienickich ogórków kiszonych;
Urszula Sobieszek z Piastowa (pow. pruszkowski) za zdjęcie Ogórków Kiszonych z liściem dębu.
Podkategoria: Potrawy
1 miejsce: Tomasz Róg z Warszawy za zdjęcie Sójki Głowaczowskiej;
2 miejsce: Aleksandra Wiertel z Warszawy za zdjęcie Marchewianki;
3 miejsce: Paweł Ochman z Warszawy za zdjęcie Sójki Głowaczowskiej.
Wyróżnienia otrzymują:
Aleksandra Grzebisz z miejscowości Kisielany Kuce (pow. siedlecki) za zdjęcie przedstawiające Pierogi z jagodami z Myszyńca;
Marta Bukowska z Przasnysza za zdjęcie Kaczki z jabłkami z chojnowskiego dworu.
Podkategoria: Napoje
1 miejsce: Piotr Tejs z Mławy za zdjęcie Piwa z Ciechanowa;
2 miejsce: Maciej Lewandowski z Warszawy za zdjęcie Tłoczonego soku jabłkowego z doliny Radomki;
3 miejsce: Izabela Wasilijew z Warszawy za zdjęcie Kompotu z jabłek z Radziwiłłowa.
Kategoria: Produkty nagrodzone Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego
Podkategoria: Produkty nieprzetworzone
1 miejsce: Dominika Robaszkiewicz z Warszawy za zdjęcie Miodu ze spadzi iglastej;
2 miejsce: Iza Grzelak z miejscowości Żuki (pow. sierpecki) za zdjęcie Miodu wierzbowo-mniszkowego;
3 miejsce: Anna Szpura ze Starej Kornicy (pow. łosicki) za zdjęcie Miodu wielokwiatowego łąkowego z Kornicy.
Wyróżnienie otrzymała Wiktoria Warowna za zdjęcie Miodu wielokwiatowego Wesoła Pszczółka
Podkategoria: Produkty przetworzone
1 miejsce: Olga Zaboklicka z Jaczewa (pow. płocki) za zdjęcie Szarlotki;
2 miejsce: Aneta Warowna z miejscowości Ruda (pow. garwoliński) za zdjęcie Szarlotki;
3 miejsce: Wiktoria Rębalska z Kozienic za zdjęcie Wędzonej Słoniny Chłopskiej.
Wyróżnienia otrzymali:
Julia Brzegowska z Kozienic za zdjęcie Syropu z Pigwowca;
Rafał Bąk z miejscowości Zdziczów (pow. kozienicki) za zdjęcie Kiełbasy Kruchej.
Podkategoria: Napoje
1 miejsce otrzymuje: Angelika Więckowska z Mławy za zdjęcie Nalewki Malinowej;
2 miejsce otrzymuje: Agnieszka Wieremiejuk z Turowa (pow. przasnyski) za zdjęcie Cydru Lodowego;
3 miejsce otrzymuje: Dariusz Budyta z Warszawy za zdjęcie Piwa Ciechan Miodowe.