Już po raz 22. dzieci i młodzież z Mazowsza wzięli udział w konkursie 'Smak Ekologicznej Żywności”. Młodzi pasjonaci wykazali się dużą wiedzą na temat rodzimych owoców i sposobu ich uprawiania. Nagrody laureatom wręczyła Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego.
Celem konkursu 'Smak Ekologicznej Żywności” jest zainteresowanie dzieci i młodzieży żywnością regionalną. Samorząd województwa mazowieckiego chce w ten sposób zachęcić młodych do wybierania jedzenia wysokiej jakości. Mówi Radosław Rybicki, dyrektor Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w urzędzie marszałkowskim.
W pierwszym etapie konkursu szkoły wybierają swoich reprezentantów, którzy następnie przystępują do testu. W tym roku napisało go 49 uczniów z klas VI-VIII z terenu województwa mazowieckiego.
Laureaci tegorocznej edycji konkursu 'Smaki Ekologicznej Żywności”:
miejsce – Agata Połeć, Szkoła Podstawowa z Oddziałami Integracyjnymi im. Z. Padlewskiego w Kampinosie, powiat warszawski zachodni,
miejsce – Jakub Suwiński, Szkoła Podstawowa im. św. Stanisława Kostki w Lesznie, powiat warszawski zachodni,
miejsce – Marta Paszyńska, Prywatna Szkoła Podstawowa nr 72 w Piasecznie, powiat piaseczyński.
Wyróżnieni:
Oliwia Depta, Szkoła Podstawowa nr 1 im. Tadeusza Kościuszki w Ostrowi Mazowieckiej, powiat ostrowski,
Stanisław Sitarski, Szkoła Podstawowa im. gen. Mariusza Zaruskiego w Zielonkach-Parceli, powiat warszawski zachodni,
Anna Haber, Zespół Szkolno-Przedszkolny w Gniewoszowie, powiat kozienicki.