W ubiegłym roku blisko połowa owoców zebranych z polskich drzew pochodziła z Mazowsza. Nasz region jest także krajowym liderem w hodowli drobiu i produkcji mleka. GUS przedstawił dane za 2023 r., z których wynika, że województwo mazowieckie jest jednym z czołowych producentów żywności w Polsce.
Rolnictwo to ważny sektor gospodarki Mazowsza. Nasz region mimo niskiej jakości gruntów rolnych jest liczącym się producentem żywności w skali całego kraju. Rolnicy wyspecjalizowali się w produkcji owoców, warzyw, mięsa i mleka. W 2023 r. co drugi owoc zebrany z drzewa i co czwarta szklanka mleka pochodziły z Mazowsza. Województwo mazowieckie zajmuje pierwsze miejsce w kraju pod względem hodowli drobiu, a chów bydła to blisko 20% krajowego pogłowia tych zwierząt. Mówi członkini zarządu województwa mazowieckiego Janina Ewa Orzełowska.
Produkcja rolna na Mazowszu – największym regionie w Polsce, jest mocno zróżnicowana w poszczególnych obszarach województwa. Centralna i południowo-zachodnia część regionu wyspecjalizowała się w sadownictwie i uprawie warzyw, hodowla drobiu przeważa na północnym zachodzie regionu, natomiast w mleczarstwie wyspecjalizowała się część północno-wschodnia. Jak podaje GUS największą wydajność w tym obszarze osiągają powiaty: ciechanowski, ostrołęcki, mławski i siedlecki. Natomiast powiaty grójecki, radomski i garwoliński specjalizują się w produkcji sadowniczej.
Publikacja Głównego Urzędu Statystycznego to XVI edycja raportu 'Rolnictwo województwa mazowieckiego na tle kraju i pozostałych województw w 2023 r.”. Coroczne opracowanie prezentuje aktualny stan rolnictwa województwa mazowieckiego i obraz wsi mazowieckiej na tle Polski i pozostałych województw.
Źródło: Urząd Statystyczny w Warszawie / Publikacje i foldery / Rolnictwo, leśnictwo / Rolnictwo województwa mazowieckiego na tle kraju i pozostałych województw w 2023 r.