Trwa 'Mazowiecki konkurs serów zagrodowych”. Producenci z Mazowsza mogą zgłaszać produkty do 23 sierpnia. Najlepsze otrzymają nagrody rzeczowe, a sam udział w konkursie to doskonała okazja do promocji swoich wyrobów.
’Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” jest organizowany po raz ósmy. Mogą wziąć w nim udział producenci sera podpuszczkowego lub kwasowego, którzy wytwarzają produkty na terenie województwa mazowieckiego. Do konkursu można zgłaszać własnoręcznie wykonane sery w kategoriach: podpuszczkowe świeże, podpuszczkowe dojrzewające, podpuszczkowe pleśniowe oraz kwasowe.
Konkurs ma promować wyroby mleczarskie powstające na Mazowszu, popularyzować ser jako podstawowe źródło wapnia w diecie człowieka i wskazywać alternatywne kierunki wykorzystania mleka w gospodarstwach rolnych.
Zgłoszenia można składać poprzez wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub drogą mailową: [email protected].
Więcej informacji o konkursie można uzyskać pod numerem telefonu (22) 597-91-16 lub wysyłając pytanie na adresy mailowe: [email protected] lub [email protected].