Znów można było spróbować tradycyjnych smaków Mazowsza. Gala wręczania nagrody Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2015 obfitowała w tradycyjne produkty, które cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko. Nagrodzonych zostało 16 produktów ze 100 zgłoszonych do konkursu.
Wytwórcy byli podzieleni na dwie kategorie – producenci indywidualni i firmy. W każdej z tych kategorii wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje oraz jako nowość: ryby i przetwory rybne.
Wśród wyróżnionych z regionu ostrołęckiego, nagrodę za masło wiejskie otrzymał Marek Zalewski z pow. przasnyskiego.
Laur otrzymała także Elżbieta Kaczorek z pow. makowskiego – za szczupaka z Orzyca.
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie z pow. pułtuskiego otrzymał nagrodę za pasztet z soczewicy z ziarnami dyni i pestkami słonecznika.
Zwycięzcy otrzymali z rąk marszałka Adama Struzika grawerton oraz wybrane przez siebie nagrody rzeczowe.
Regionalny charakter imprezy to nie tylko tradycyjne potrawy czy folklorystyczne stroje niektórych laureatów, ale tez oprawa muzyczna. W tym roku czas gościom umilał zespół Pod Borem z Zawad
Gala była również okazją do wręczenia dyplomów członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze dziesięciu nowym przedstawicielom. Obecnie Sieć liczy więc 78 członków.
Fot. www.mazovia.pl