back to top
1.7 C
Ostrołęka
piątek, 10 stycznia 2025 r.

MARSZAŁEK NAGRODZIŁ SPECJAŁY MAZOWIECKIEJ KUCHNI

REKLAMA

Znów można było spróbować tradycyjnych smaków Mazowsza. Gala wręczania nagrody Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego 2015 obfitowała w tradycyjne produkty, które cieszyły nie tylko podniebienie, ale i oko. Nagrodzonych zostało 16 produktów ze 100 zgłoszonych do konkursu.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Wytwórcy byli podzieleni na dwie kategorie – producenci indywidualni i firmy. W każdej z tych kategorii wybierano produkty z podziałem na grupy: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego, przetwory owocowe i warzywne oraz produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody i napoje oraz jako nowość: ryby i przetwory rybne.

Wśród wyróżnionych z regionu ostrołęckiego, nagrodę za masło wiejskie otrzymał Marek Zalewski z pow. przasnyskiego.

Laur otrzymała także Elżbieta Kaczorek z pow. makowskiego – za szczupaka z Orzyca.

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Golądkowie z pow. pułtuskiego otrzymał nagrodę za pasztet z soczewicy z ziarnami dyni i pestkami słonecznika.

Zwycięzcy otrzymali z rąk marszałka Adama Struzika grawerton oraz wybrane przez siebie nagrody rzeczowe.

Regionalny charakter imprezy to nie tylko tradycyjne potrawy czy folklorystyczne stroje niektórych laureatów, ale tez oprawa muzyczna. W tym roku czas gościom umilał zespół Pod Borem z Zawad

Gala była również okazją do wręczenia dyplomów członkostwa w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze dziesięciu nowym przedstawicielom. Obecnie Sieć liczy więc 78 członków.

Fot. www.mazovia.pl

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex