Warsztaty regionalne przeprowadzone przez Stowarzyszenie Kurpiowskie Inspiracje w Szkole Podstawowej w Obierwi rozpoczęły projekt pn. 'Kurpie w Obierwi’. Prowadziły je Irena Bachmura i Danuta Staszewska.
Celem zajęć było przybliżenie najmłodszym drogi, którą pokonują ziarna, aby stać się gotowym wypiekiem. A droga jest daleka… W programie znalazły się m.in. opowieści i prezentacja o obrzędach przy dawnym sianiu i zbieraniu zboża oraz wypieku chleba na Kurpiach. Dzieci dowiedziały się na czym polegała praca na polu i jak wiele trudu wymaga przygotowanie jednego bochenka chleba.
Każdy uczestnik warsztatów miał swoje zadanie i wkład w przygotowanie ciasta chlebowego. Dzieci miały okazję zapoznać się z historią pieczenia chleba, poznały rodzaje zbóż i nauczyły się je rozpoznawać. Podczas warsztatów ambasadorki inspiracji i tradycji kurpiowskiej używały gwary kurpiowskiej, prezentując kilka wyrazów w formie pisanej i fonetycznej. Na podsumowanie warsztatów odbył się szybki konkurs wiedzy z nagrodami. Przeprowadzone zajęcia bardzo podobały się dzieciom ale i rodzicom obecnym na sali. Pyszny chleb, przygotowany wcześniej, z masłem i miodem, zachwycał podniebienie.
Warsztaty zostały zorganizowane przez stowarzyszenie Projekt Radomir przy współpracy z dyrekcją Szkoły Podstawowej w Obierwi.