Producenci żywności po raz kolejny zawalczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Na zgłoszenie produktów jest czas do 28 lutego. Do zdobycia są nagrody rzeczowe.
Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do tej pory nagrodzono już ponad 240 produktów. W zeszłym roku w gronie najlepszych znalazły się m.in. pieczony sum w galarecie miodowej, gąsiorowski ser ze skórką, słonecznikowy chleb na zakwasie czy syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy. Mówi marszałek Adam Struzik.
Swoje produkty mogą zgłaszać zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty czy organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę. Powinny być powtarzalne, by można je było promować przy różnych okazjach. Do udziału w konkursie zachęca Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa.
Producenci indywidualni mogą zgłaszać produkty w 8 kategoriach: wyroby piekarnicze, wyroby cukiernicze, przetwory mięsne/produkty pochodzenia zwierzęcego, ryby i przetwory rybne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego, produkty mleczarskie, miody, a także napoje (alkoholowe i bezalkoholowe). Z kolei przedsiębiorcy będą rywalizować w 4 kategoriach: wyroby pochodzenia roślinnego, wyroby pochodzenia zwierzęcego, napoje i inne.
Szczegółowe informacje można uzyskać pod nr tel.: 22 59 79 116 lub 22 59 79 102.
Regulamin jest dostępny pod linkiem https://mazovia.pl/pl/konkursy/xviii-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego-dla-mazowieckich-producentow-zywnosci-za-najlepszy-produkt-roku-2024.html.