Sobotnie popołudnie w Lelisie przejdzie do historii jako prawdziwe święto smaków, kreatywności i dobrej energii. Wszystko za sprawą finału V edycji konkursu Kurp-Burger, który zgromadził miłośników kuchni. Na uczestników czekały nie tylko kulinarne emocje, ale także spotkania z gwiazdami i koncert.
W tym roku zgłoszone burgery zachwycały nie tylko smakiem, ale też pomysłowością i prezentacją. Jury miało nie lada wyzwanie – wybrać spośród tych kulinarnych dzieł najlepsze z najlepszych.
I miejsce – Burger Sulka – mistrzowskie połączenie tradycji i nowoczesności, które zdobyło serca jury,II miejsce – Burger Meksykański – eksplozja aromatów i odważnych przypraw, III miejsce ex aequo – Kimczi na Kurpiach oraz Swojak Burger – dwa zupełnie różne, ale równie wyjątkowe podejścia do burgerowej sztuki.
Gościem specjalnym wydarzenia był znany i ceniony kucharz Jan Kuroń, który nie tylko zasiadł w jury konkursowym, ale również poprowadził inspirujące warsztaty kulinarne. Uczestnicy mieli okazję wspólnie przygotować świeżą, kolorową sałatkę oraz danie w stylu chińskim – oczywiście z kurpiowskim akcentem.
Całość zwieńczył koncert zespołu JORRGUS.
Organizatorem wydarzenia było Centrum Kultury-Biblioteki i Sportu w Lelisie, a partnerem – Samorząd Województwa Mazowieckiego.
Fot. Paweł Krupek Krupka





























