Konwent producentów produktów tradycyjnych, regionalnych i lokalnych północno-wschodniego Mazowsza odbył się 31 sierpnia w Czerwinie.
Wydarzenie zorganizowało Stowarzyszenie Społeczne Inicjatywy Łączą Aktywnych.
Mówi Justyna Czaplicka, koordynatorka projektu 'Poznaj nasze lokalne dziedzictwo’ wspófinansowanego ze środków samorządu województwa mazowieckiego.
Przedsięwzięcie skierowane było do osób zainteresowanych upowszechnieniem tradycji kulinarnych z obszaru powiatów ostrołęckiego, makowskiego, przasnyskiego.
Czym jest rolnictwo ekologiczne – wyjaśnia Tomasz Włoszczowski ze Społecznego Instytutu Ekologicznego.
Uczestnicy konwentu m. in. rozmawiali o tym co ważne dla producentów lokalnych, dowiedzieli się dlaczego warto rejestrować produkty na liście Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz wysłuchali paneli ekspertów i praktyków.