Od września 2015 roku w szkołach zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące żywienia. W szkolnych sklepikach, bufetach i automatach będzie zakaz sprzedaży niezdrowych przekąsek i napojów. Celem zmian jest ograniczenie epidemii otyłości wśród dzieci. Wojewoda Mazowiecki we współpracy z Mazowieckim Kuratorem Oświaty organizuje cykl konferencji przygotowujących szkoły do wdrożenia ustawy.
Zmiana ustawy polega na ograniczeniu w przedszkolach, szkołach i innych placówkach oświatowych dostępu dzieci do produktów żywnościowych zawierających znaczną ilość składników szkodliwych dla ich rozwoju, takich jak: cukier, tłuszcz (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego) sól czy sód. Nowe przepisy ustawy o żywieniu dotyczą też obowiązku zapewnienia nieograniczonego dostępu do wody pitnej w przedszkolach i szkołach. Dyrektorzy szkół oraz innych placówek będą mogli ustalić szczegółową listę produktów dopuszczonych do sprzedaży.
Dotychczas stosowanie zasad zdrowego żywienia w placówkach oświatowych było dobrowolne. Wraz z wejściem w życie ustawy za sprzedaż na terenie szkół, reklamę i promocję oraz używanie do przygotowania posiłków produktów niedozwolonych nakładane będą kary od 1 do 5 tys. zł.
Wojewoda mazowiecki we współpracy z Mazowieckim Kuratorem Oświaty organizuje cykl konferencji ph. 'Wiem, co jem – jak wdrażać w szkole od 1 września 2015 r. nowe prawo w zakresie żywienia?’.
Błędy żywieniowe są przyczyną rozwoju licznych schorzeń m.in. otyłości, chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy oraz nowotworów. Według danych UNICEF-u w latach 2002–2012 w Polsce podwoił się procent dzieci z nadwagą (z 7 proc. w 2002 do 17 proc. w 2012). Na Mazowszu odsetek ten jest najwyższy i wynosi 18,9 proc. Na otyłość dzieci duży wpływ ma spożycie cukru, którego ilość nie powinna przekraczać 10 proc. całodziennej energii. Według Światowej Organizacji Zdrowia norma nie powinna przekraczać 25 g cukrów dodanych na dzień. Jedna półlitrowa butelka napoju słodzonego zawiera przeciętnie 50 g. Oznacza to, że wypijanie codziennie jednej takiej butelki to średnio 18,2 kg 'wypitego’ cukru rocznie.
fot. mazowieckie.pl