Fleksitarianizm to rodzaj diety polegającej na świadomym ograniczaniu spożywania mięsa. Według specjalistów to jedna z trzech najzdrowszych diet na świecie! Już 10 marca premiera książki Rośliny przede wszystkim. 101 najlepszych przepisów fleksitariańskich.
Michael Pollan to człowiek, który jednym zdaniem zmienił nawyki żywieniowe Amerykanów. Słynne: „Jedz, nie za dużo, rośliny przede wszystkim”, stało się inspiracją dla wielu osób. Jego rodzina – siostry i mama, wegetarianki oraz mięsolubne – jak nikt inny rozumie zróżnicowane potrzeby domowników i podpowiada, jak można je pogodzić. Ich dania są proste, zdrowe i smaczne.
W książce dostępne są przepisy, które są dostosowane do prawie wszystkich potrzeb żywieniowych: wegetariańskie, wegańskie, bezglutenowe i bez nabiału. A najlepsze jest to, że wiele z tych dań można przygotować w 35 minut lub szybciej!
„Pollanowie mają świetny pomysł na jedzenie roślin: stawiają je w absolutnym centrum uwagi i czynią fundamentem każdego posiłku. Cavatappi z brokułami lub chrupiące naleśniki z kimchi to potrawy, które powodują, że chcę biec do kuchni, żeby zacząć gotować”
Yotam Ottolenghi
Źródło. Materiał od wydawcy