Mazowsze słynie ze znakomitych wyrobów mleczarskich, w tym serów. Właśnie z myślą o producentach serów podpuszczkowych zarówno tych indywidualnych, jak i przedsiębiorców Samorząd Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe.
Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych odbywać się będzie w dwóch etapach dla producentów indywidualnych – okręgowym i wojewódzkim oraz jednym etapie dla przedsiębiorców. W kategorii producenci indywidualni mogą zgłaszać się osoby wytwarzające sery podpuszczkowe na własne potrzeby, czyli np. rolnicy, koła gospodyń wiejskich, szkoły, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne i ekologiczne. Druga kategoria skierowana jest do przedsiębiorców prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą w zakresie przetwórstwa mleka, wyłącznie na zasadzie produkcji Marginalnej, Lokalnej i Ograniczonej (MOL).
Aby wziąć udział w konkursie producenci indywidualni muszą dostarczyć wypełniony formularz zgłoszeniowy osobiście lub pocztą do jednego z oddziałów Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odpowiedzialnego za przeprowadzenie konkursu na etapie okręgowym. Termin składania zgłoszeń do MODR upływa 18 listopada br.
Z kolei przedsiębiorcy dostarczają swój formularz zgłoszeniowy bezpośrednio do urzędu marszałkowskiego bądź pocztą do Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4. Termin składania zgłoszeń upływa 5 grudnia br. (decyduje data stempla).
Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden ser podpuszczkowy.
Laureatów konkursu poznamy podczas finału wojewódzkiego, który odbędzie się 14 grudnia br. w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.