back to top
3.9 C
Ostrołęka
niedziela, 24 listopada 2024 r.

Co drugie polskie jabłko pochodzi z Mazowsza

REKLAMA

28 września przypada Światowy Dzień Jabłka. To ulubiony owoc Polaków. Okazuje się, że co drugie jabłko w kraju pochodzi z Mazowsza.

Owoce te rosną głównie w zagłębiu grójecko-wareckim, nazywanym 'największym sadem Europy”. Początki jego powstawania datuje się od panowania Królowej Bony, która słynęła z zamiłowania do ogrodnictwa, w tym również sadownictwa. Przez kolejne stulecia, za dekretem Zygmunta II Augusta, jabłka z okolic Grójca pojawiały się na królewskich stołach.

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

Na Mazowszu, a dokładnie w gminie Błędów, znajdziemy też wyjątkowy produkt – proekologiczne jabłko 'amela” produkowane według technologii 'zero pozostałości pestycydów”.
Wyjątkowy jest ich smak, a przede wszystkim wartości zdrowotne, uzyskane dzięki innowacyjnej technologii, położeniu geograficznemu sadów oraz mistrzostwu polskich sadowników.

Znakomicie smakują, ale mają też wiele wartości odżywczych. Dietetycy zalecają jedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie – rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Jabłka to źródło witaminy C, witamin z grypy B, minerałów i błonnika roślinnego. Są niskokaloryczne (jedynie ok. 50 kcal w 100 g), korzystnie wpływają na trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę mózgu i pomagają regulować poziom cukru we krwi.

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex