Dziś Światowy Dzień Jabłka. Jak pokazują badania, to ulubiony owoc Polaków. Statystyczny mieszkaniec naszego kraju zjada 16 kg jabłek rocznie. Skąd pochodzą najlepsze owoce? Oczywiście z Mazowsza, gdzie dojrzewa co drugie polskie jabłko.
O tym, że warto jeść mazowieckie jabłka przekonuje marszałek Adam Struzik.
Średnio ponad 45 proc. produkcji jabłek w kraju pochodzi z zagłębia grójecko-wareckiego nazywanego 'największym sadem Europy”. Gminy o największej koncentracji upraw to: Błędów, Belsk Duży, Grójec i Warka. Mówi sadownik z gminy Grójec Leszek Przybytniak, radny województwa mazowieckiego, przewodniczący sejmikowej Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich.
Dietetycy zalecają jedzenie przynajmniej dwóch jabłek dziennie – rano dla urody, wieczorem dla zdrowia. Są niskokaloryczne, korzystnie wpływają na trawienie, oczyszczają organizm z toksyn, wspomagają pracę mózgu i pomagają regulować poziom cukru we krwi.