back to top
23.9 C
Ostrołęka
poniedziałek, 16 września 2024 r.

Ambasada śledzia – historia, anegdoty i wspaniałe przepisy

REKLAMA


 
Podróże, smaki, opowieści, przepisy! Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o śledziach.

Czy słynny śledzik jest typowo polskim daniem? Jak smakuje z czekoladą? Jak długo żyją śledzie i jak się ze sobą komunikują? Jak wyglądają związane z nim obyczaje w różnych społecznościach? Jak się go przyrządza w innych kulturach?

REKLAMA
Fotograf ślubny Malwina Łuba

W książce znajdziecie ponad 50 przepisów na śledzia – od klasyki po ekstrawagancję jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody,
a nawet rozdział dla wegetarian – roślinne śledzie wege!
Cztery pory roku ze śledziem! Przepisy ze wszystkich stron świata!
Pasjonujące opowieści o niezwykłej rybie, na której ościach budowano mocarstwa. Fakty historyczne, praktyczne porady, smaczne anegdoty. Opowieści z podróży kulinarnych, które stały się inspiracją nowych dań.
Śledź, kiedyś uznawany był za potrawę najbiedniejszych, potem – ten tradycyjny w oleju lub śmietanie – stał się nieodłącznym elementem PRL-owskiego życia towarzyskiego. Dziś, w czasach fuzji smaków i eksperymentów kulinarnych, podbija salony i staje się rarytasem dalekim od typowych wyobrażeń. Zanurz się w świetnie napisane opowieści, a gdy zgłodniejesz, wypróbuj jeden z przepisów i zaskocz wszystkich nowym smakiem podczas świąt lub śledzika towarzyskiego.

Przepisy umieszczone w książce zostały podzielone wg pór roku i  dostępności sezonowych produktów spożywczych.
ZIMA – klasyki na wigilijny stół i smaki świąteczne jak śledź piernikowy z salsą malinową, czy śledź zimowy we włoskich orzechach z miodem i cynamonem
JESIEŃ – śledź z chutneyem dyniowym, śledź w grzybach, śledź halloweenowy – w czarnym sosie, czy śledź w kawie na przebudzenie przy jesiennym spadku nastroju
WIOSNA – śledź z pesto pietruszki, śledź zielony w cieście naleśnikowym, orzeźwiający śledź w occie  jabłkowym, słoneczny śledź żółty w curry z rodzynkami
LATO – jeśli lato to nie tylko owoce lokalne, ale też egzotyczne podróże – śledź w truskawkach, z bananem, z jagoda, w  mango i inne.
VEGE ŚLEDZIE – rozdział z przepisami na wegetariańskie dania „śledziowe” – bez wykorzystania ryb: śledź z cukinii lub boczniaków razem  z informacjami jakie przyprawy „oddadzą” smak śledzia.  Rozdział idealny dla wegetarian, ale też mam i  tych wszystkich, którzy nie wiedzą, czym nakarmić uczestników polskiej Wigilii.
 

Marta Sawicka-Danielak
 Pisarka, dziennikarka, nauczycielka jogi i podróżniczka.

Filip Danielak
Perkusista, producent muzyczny i telewizyjny, chef kuchni.
Podróżujące małżeństwo, które wiele lat temu założyło lokal Ambasada Śledzia i do dziś pysznie karmi tą rybą w wielu jego filiach.
Założona przez nich Ambasada Śledzia okazał się ogromnym sukcesem.
Z małej knajpki, która miała być sposobem na niezależność i zwolnienie tempa życia, stała się instytucją. O wyjątkowych śledziach z Ambasady Śledzia pisały media polskie i zagraniczne, zachwalał je przewodnik Lonely Planet, zapraszano na zagraniczne festiwale kulinarne.

fot. Kamil A. Krajewski

 
Tytuł: Ambasada śledzia
Autor: Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak

Książka dostępna na stronie: sklep.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach

 

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex