W województwie mazowieckim wykryto pierwsze ogniska Afrykańskiego Pomoru Świń. W związku z tym odbyło się posiedzenie Mazowieckiego Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Wojewoda Zdzisław Sipiera sprawdził stan przygotowania służb oraz zaapelował do samorządowców o przestrzeganie przygotowanych zaleceń. W powiecie ostrołęckim w obszarze ochronnym znalazły się cztery gminy: Rzekuń, Troszyn, Czerwin i Goworowo. Ustawiono już tablice informacyjne na granicach gmin zagrożonych wystąpieniem Afrykańskiego Pomoru Świń.
21 sierpnia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łosicach wyznaczył pierwsze ognisko Afrykańskiego Pomoru Świń na Mazowszu. W miejscowości Kobylany, w gminie Stara Kornica, zlikwidowano ognisko choroby, liczące 28 sztuk trzody chlewnej. Wojewoda Mazowiecki zaapelował do samorządów o przestrzeganie zaleceń Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łosicach, w tym o oznakowanie wyznaczonych obszarów, przez umieszczenie na ich granicach odpowiednich tablic.
Zdzisław Sipiera przypomniał, że hodowca ma obowiązek umieszczenia przed wszystkimi obiektami, w których przetrzymywane są świnie, mat dezynfekcyjnych. Zakazane jest organizowanie targów z udziałem świń oraz polowań na zwierzęta łowne, a także wywożenia świń oraz ich materiału biologicznego z gospodarstw bez zgody powiatowego lekarza weterynarii. Pracownicy Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego MUW przygotują również specjalny informator, który rozesłany zostanie do samorządów.
W posiedzeniu Mazowieckiego Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego udział wzięli oprócz Wojewody Mazowieckiego i Wicewojewodów, Główny Lekarz Weterynarii, Wicemarszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki Wojewódzki Lekarz Weterynarii, a także Starosta Powiatu Łosickiego, przedstawiciele służb, inspekcji oraz samorządów.
Afrykański Pomór Świń
W przypadku wykrycia ogniska ASF wszystkie świnie muszą zostać humanitarnie uśmiercone i zutylizowane, materiały biologiczne (w tym mięso i pasza) zniszczone, a sprzęt, pomieszczenia oraz środki transportu – odkażone.
Przeżywalność wirusa ASF wynosi od 30 do nawet 1000 dni (w mięsie mrożonym). Ginie w wyniku obróbki cieplnej, więc spożycie zakażonej wieprzowiny nie jest groźne. Od 2007 roku, kiedy wirus trafił do Europy, najwięcej ognisk choroby odnotowano w Rosji, Gruzji oraz w Azerbejdżanie, Armenii i na Ukrainie.