back to top
19.6 C
Ostrołęka
niedziela, 3 sierpnia 2025 r.

Afrykański Pomór Świń: zespół zarządzania kryzysowego

REKLAMA

W województwie mazowieckim wykryto pierwsze ogniska Afrykańskiego Pomoru Świń. W związku z tym odbyło się posiedzenie Mazowieckiego Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego. Wojewoda Zdzisław Sipiera sprawdził stan przygotowania służb oraz zaapelował do samorządowców o przestrzeganie przygotowanych zaleceń. W powiecie ostrołęckim w obszarze ochronnym znalazły się cztery gminy: Rzekuń, Troszyn, Czerwin i Goworowo.  Ustawiono już tablice informacyjne na granicach gmin zagrożonych wystąpieniem Afrykańskiego Pomoru Świń.

REKLAMA

21 sierpnia Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łosicach wyznaczył pierwsze ognisko Afrykańskiego Pomoru Świń na Mazowszu. W miejscowości Kobylany, w gminie Stara Kornica, zlikwidowano ognisko choroby, liczące 28 sztuk trzody chlewnej. Wojewoda Mazowiecki zaapelował do samorządów o przestrzeganie zaleceń Powiatowego Lekarza Weterynarii w Łosicach, w tym o oznakowanie wyznaczonych obszarów, przez umieszczenie na ich granicach odpowiednich tablic.

Zdzisław Sipiera przypomniał, że hodowca ma obowiązek umieszczenia przed wszystkimi obiektami, w których przetrzymywane są świnie, mat dezynfekcyjnych.  Zakazane jest organizowanie targów z udziałem świń oraz polowań na zwierzęta łowne, a także wywożenia świń oraz ich materiału biologicznego z gospodarstw bez zgody powiatowego lekarza weterynarii. Pracownicy Wydziału Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego MUW przygotują również specjalny informator, który rozesłany zostanie do samorządów.

W posiedzeniu Mazowieckiego Wojewódzkiego Zespołu Zarządzania Kryzysowego udział wzięli oprócz Wojewody Mazowieckiego i Wicewojewodów, Główny Lekarz Weterynarii, Wicemarszałek Województwa Mazowieckiego, Mazowiecki Wojewódzki Lekarz Weterynarii, a także Starosta Powiatu Łosickiego, przedstawiciele służb, inspekcji oraz samorządów.

Afrykański Pomór Świń

W przypadku wykrycia ogniska ASF wszystkie świnie muszą zostać humanitarnie uśmiercone i zutylizowane, materiały biologiczne (w tym mięso i pasza) zniszczone, a sprzęt, pomieszczenia oraz środki transportu – odkażone.
Przeżywalność wirusa ASF wynosi od 30 do nawet 1000 dni (w mięsie mrożonym). Ginie w wyniku obróbki cieplnej, więc spożycie zakażonej wieprzowiny nie jest groźne. Od 2007 roku, kiedy wirus trafił do Europy, najwięcej ognisk choroby odnotowano w Rosji, Gruzji oraz w Azerbejdżanie, Armenii i na Ukrainie.

Czytaj więcej

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Serwis radiooko.pl nie ponosi odpowiedzialności za treści zamieszczane przez internautów, gdyż należą one do osób, które je zamieściły.

REKLAMA
Bezpieczne wakacje baner

Ostatnie wiadomości

SPORT

POLITYKA

0
Będziemy wdzięczni za wasze przemyślenia, prosimy o komentarzex